QUE
APROVEITE!
Na
casa
do
Paspallás,
ala
polas
terras
de
A
Mahía,
un grupo de amigos
temos
sempre
o
noso
dispor,
unha
cocina
de
ferro,
unha
grellada na
horta,
e
dúas
mesas
onde
xantar.
Unha
delas, rodeando
a
cocina,
e
outra,
de
pedra,que
usamos
nos
veranos,
baixo
unha
figueira
de
uns
cincuenta
anos,
que
da
olor
e
ata
sabor
aos que
debaixo
dela
comemos.
Cando
imos
a
casa
do
Paspallás
poñémonos
de
acordo
previamente,
e
mercamos
na
praza
de
abastos
o
que
logo
serve
de
prato
principal,
mais
algunha
lambetada,
xunto
naturalmente
co
viño.
O
Paspallás
fai
a
súa
acostumada
presentación
nas
reunións
sobre
o
que
el
chama
“consellos
gastronómicos”,
entre os que mestura
sempre
outras recomendacións e advertencias.
―Tedes
que
lle
botar
mais
imaxinación
o
que
mercades
e
ides
cociñar.
Para
comer
bistés
con
patacas,
ou
ovos
fritidos,
escusades
vir
aquí...
Cómese
mellor
cando
usades
a
fantasía ...
aquí
non
vides
a
vos
nutrir,
iso
non
é
saber
xantar.
!
Non
quero que veñades a
cociñar
de
xeito
“desregulado”,
onde
todo
vale,
como
na
economía
actual...
―Saber
comer
ben
marca
un
xeito
de
vida,
un
estilo
propio,
unha
identidade...
Unha
comida preparada
con
creatividade,
é
sempre
mais
agradecida
e
san
que
unha lupanda.
Unha
modesta ave,
un
peixe
de
río,
ou
uns
chícharos,
poden
seren
unha
delicia
si
se
saben
preparar.
―Todos
recordaredes
aqueles
pombiños de Maximino
o
“Poeta
da
Mahía”,que
Olegario
preparou
o
espeto
con
manteiga
de
porco,
e
castañas
de
guarnición...
―E
como
a
crise
vai
durar
moitos
anos,
estes
xantares
faranse
mais
nas
casas,
e
daranse
retornos
a terra dos
avós,
e
de
algún
amigo...
aquí
teredes
sempre
o voso
fogar...
Se
traedes
viandas...!.
(Aplausos)
Despois do seu acostumado
discurso que provoca consensos caralláns, onte mesmo preparamos unha
empanada de croques repoludos da Ría de Noia.
Alí mesmo, enriba da masa,
abrímolos berberechos de paseniño un a un, alí mesmo, enriba da
masa, xenerosamente deixaron un anaco do mar do Barbanza entre a
zaragallada, e, alí mesmo, despois de pasar polo forno da cocina de
ferro comprobamos o degustala con tódolos sentidos, que a nosa
empanada escondía con pudor deliciosos tesouros, que nada tiñan que
ver cos da pizza, que mostran sempre na súa nudez, as súas
miserias gastronómicas...
Ningún comentario:
Publicar un comentario