CONSELLOS
GASTRONÓMICOS
(Consellos
do Plácido
Couselo, marques
de
Entre-ambas-augas,
señor de
Vilariño,
millonario de
seu, rendeiro,
e amigo
meu por
casualidade).
Se
vas un
día un
bo restaurante,
e lle
pides o
camareiro unha
tortilla, un
solombo con
patacas, ou
un linguado
a prancha,
es
definitivamente
un marulo,
un pailán...que
non sabe
comer, dinos
no café
o Plácido,
dirixíndose o
Blas.
―Ós
restaurantes
prestixiosos
vaise a
catar pratos que
na túa
casa non
podes, nin
saberías
preparar.
E
certo que
vas pagar
por eles
unha morea de
cartos, pero
a experiencia
de ter
saboreado un
“carre de
cabrito con
cereixas de
paté e
maki de
piquillos”...ou
un “desxelo
ós pistachos,
con consomé
de trufa
negra e
aire de
mandarina”,
deixan un pouso
espiritual
único...
Pouso
espiritual non
sei, pero
do outro
deben deixar
ben pouco,
replicoulle
Blas,no medio
das nosas
gargalladas,
porque a
vista da
dimensión do
produto nos
pratos, un
pensa que
dun so
bocado rematas
o pouso, xa que,
“se te
como non
te vexo,
e se
te vexo
non te
como”...
― Xa
estamos!. A vosa
opinión unha vez mais vai da
man dos
tópicos.
Sodes
uns ousados
falando de asuntos
dos que non
sabedes nada.
Mais
non me estraña, o confirmades politicamente
cada pouco
tempo.. Votades
igual que
comedes, sempre
ó mesmo
menú!.
E
claro, deste
xeito nunca chegades
a coñecer
o que é
diferente...e de
calidade.
A
gastronomía,
igual ca política, é
unha actividade
que obriga
a empregar
os cinco
sentidos a
vez, porque
unha cousa
e comer,
e outra
saber comer.
Igual que
unha cousa
é votar
e outra
saber facelo.
Vos
sabedes
alimentarvos,
pero non
sabedes comer.
Matades a
fame con
rutinas
gastronómicas e
políticas, e
logo esquecedes
o xantado
e votado,
con estes
malos cafés
de pota.
―Moi
bo discurso Plácido,
eu, non
podo ir a eses
restaurantes, nin
probo esas
delicadezas
gastronómicas,
mais dígoche que
para min
e para
os meus
intereses, é
preferible
xantar na miña
casa un
cocido de
porco e
galiña vella,
xunto con
unhas filloas
de sobremesa,
que falar
das teorías
e sabores
duns pratos
enredantes nos
que a pescada sabe a coello, e a tenreira a bacallau, e por riba
custan a metade da miña paga mensual.
E
non che digo
que estea
mal o probalos
pola experiencia
culinaria, mais
dígoche que
para min o
prioritario é
alimentar a
familia, e
logo, co
bandullo cheo,
ler algo sobre os
sete sabores
da cachucha
cocida do
porco, escrito
a poder
seren, con
unha lírica
delicada.
―Está
claro Blas,
ti es o que comes, e dicir un home sen vista, sen olfacto, nin
gusto, e sen tacto... !
E vos
todos, sodes uns
ignorantes, e así
unicamente poderedes
chegar a
facer malos
poemas sobre
a fame...e
ate unha
inútil
revolución
socialista, para
cambiar de
cociñeiro, pero
seguiredes comendo mal, e votando peor.
Acabamos
as cervexas
entre risas
e marchamos
para casa,
eu, roendo
un oso
dos callos
da tapa,
e, imaxinándome,
cos cinco sentidos, a
que raios
saberá a
trufa con
mandarina...
Ningún comentario:
Publicar un comentario